Stamina Helse blir Avonova Norge. Les mer her.

Hvordan bruke munnbind riktig for å redusere koronasmitte?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Hvordan bruke munnbind riktig for å redusere koronasmitte?

Mange bruker munnbind feil, noe som kan føre til økt smittefare både for deg og andre. Vi gir deg en kort innføring i hvordan du tar på, bruker og kaster munnbind mest mulig smittetrygt.

Hvordan bruke munnbind riktig for å unngå smitte

 

Ta på munnbind på riktig måte

Munnbind, enten engangs eller av stoff, blir i stadig større grad påbudt ute i samfunnet, inkludert på mange arbeidsplasser. Riktig bruk av munnbind har omtrent 40% effekt mot koronasmitte spredt gjennom luften. Det er derfor viktig å vite hvordan du tar på og bruker munnbindet på riktig måte.

– Når du tar på munnbindet skal du sørge for at det sitter langt over nesen, samt langt under haken, og justeringsbøylen (nesebøylen) på munnbindet klemmes ned på hver side av nesen. Strikkene som sitter rundt ørene skal ikke krysses da dette kan gi små åpninger på sidene, forklarer Liv-Hanne Nilsson, bedriftssykepleier hos Avonova Norge.

Når du tar på munnbindet skal du sørge for at det sitter langt over nesen, samt langt under haken, og justeringsbøylen (nesebøylen) på munnbindet klemmes ned på hver side av nesen

Liv-Hanne Nilsson

Det er viktig å ikke ta på fremsiden og baksiden av selve munnbindet, verken før eller under bruk. Du skal derfor ikke ta av deg munnbindet, eller ta det på haken når du skal spise, for deretter å bruke det samme på nytt. Slik feilbruk kan føre til en falsk følelse av trygghet. I stedet skal du bytte bind. Ved bytte av munnbind må du også vaske hendene på riktig måte etter bindet er tatt av.

Munnbind defineres som medisinsk utstyr og skal være CE-merket og produsert etter gjeldende standarder med opplysninger om beskyttelsesgrad. Medisinsk munnbind type I skal kun brukes av pasienter og andre personer for å redusere spredning av smitte.

Les også: Hvordan vaske hender riktig uten å få sår?

 

Slik reduserer du dugg på briller når du har på munnbind

Liv-Hanne Nilsson forklarer også hvordan man kan få mindre dugg på briller ved bruk av ansiktsmaske. Selv om man kanskje ikke kan bli helt kvitt problemet hjelper det for mange å justere justeringsbøylen så masken sitter tett over nesen, og deretter setter brillene utenpå kanten på munnbindet

 

Riktig bruk av tøymunnbind

Et tøymunnbind skal helst bare brukes til privat bruk, da variasjonen på beskyttelseseffekten er stor. Tøymunnbind som selges på det norske markedet må oppfylle kravene i Produktkontrolloven, men mange lager også sine egne tøymunnbind. Siden tøymunnbind ofte ikke oppnår kvalitetskravene som settes bør du bruke disse med varsomhet.

Tøymunnbind skal benyttes på samme måte som engangsmunnbind, og samme steg for å ta på og av bindet skal følges. Stoffmunnbindene skal heller ikke brukes over mange timer. Dessuten skal tøybindet vaskes på minst 60 grader, helst etter hvert bruk. Du må også sørge for at munnbindet har en filtreringseffekt på minst 70%, og at det er laget med tre lag med stoffmaterialer.

 

Skift munnbind ofte

Et munnbind skal kun brukes i korte perioder, omtrent 2-3 timer før det byttes. Det bør også byttes oftere om bindet blir fuktig, siden fukt reduserer smitteverneffekten av å ha på seg et munnbind. Når munnbindet skal tas av skal du ta i strikkene rundt ørene, ikke selve munnbindet hvor det kan være smitte.

– Når du tar av et munnbind skal hendene vaskes etterpå, for å unngå å spre smitte som kan ha samlet seg på munnbindet. Da unngår du at du tar videre på kontaktflater med hender med smitte, og sprer smitten videre til andre som er i kontakt med de samme kontaktflatene, sier Nilsson.

Når du tar av et munnbind skal hendene vaskes etterpå, for å unngå å spre smitte som kan ha samlet seg på munnbindet. Da unngår du at du tar videre på kontaktflater med hender med smitte, og sprer smitten videre til andre som er i kontakt med de samme kontaktflatene

Liv-Hanne Nilsson

Kast munnbindet et forsvarlig sted, helst i en lukket søppeldunk. Hvis du ikke har et forsvarlig sted å kaste bindet i nærheten, skal det oppbevares i en pose for eksempel i vesken, lommen, eller sekken din til det kan kastes. Bindet skal ikke ligge løst da det kan spre eventuell smitte videre til andre kontaktflater.

For øvrig kan ikke bruk av munnbind erstatte andre smitteverntiltak som det å holde tilstrekkelig avstand. Der bruk av munnbind har en 40% effekt mot smittespredning, har en avstand på over 1 meter en 80% effekt, og en avstand på 2 meter eller mer er 90% effektiv. Å holde avstand til de rundt deg forblir derfor det viktigste du kan gjøre.

 

Sjekkliste for bruk av munnbind:

 • Vask hendene før munnbindet tas på
 • Forsøk å unngå mye berøring av selve munnbindet
 • Munnbind tas på med lys side inn
 • Fest strikkene rundt ører, strikkene skal ikke krysses da dette medfører åpning på siden
 • Nesebøylen skal klemmes ned på hver side av neseryggen og trekk munnbindet godt under haken
 • Briller plasseres over munnbindet og forhindrer dugg på brilleglassene
 • Et munnbind er til engangsbruk og skal byttes når det blir gjennomfuktet (etter ca. 2-3 timer)
 • Munnbindet skal ikke tas av midlertidig, for eksempel for å spise, og deretter settes på igjen
 • Ta i strikkene når munnbindet skal tas av
 • Etter bruk skal munnbindet kastes i en lukket pose i veske eller i søppeldunk. Et brukt munnbind kan spre virus til andre dersom det ikke kastes forsvarlig
 • Vask hender etter bruk av munnbind
 • Munnbind defineres som medisinsk utstyr og skal derfor være CE-merket og produsert etter gjeldende standarder med opplysninger om beskyttelsesgrad
 • Medisinsk munnbind type I skal kun brukes av pasienter og andre personer for å redusere spredning av smitte

 

Spesifikt for tøymunnbind

 • Skal vaskes på minst 60 grader etter hver bruk
 • Skal ha minst 70% filtreringseffekt
 • Brukes bare (helst) i privat sammenheng
 • Brukes ellers som et vanlig engangsmunnbind
 • Tøybind som kjøpes i et norsk marked skal oppfylle kravene i Produktkontrolloven
 • Munnbindene som følger den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN kan merke varen med CWA 17553:2020

 

Vi har utarbeidet fire plakater for godt smittevern som du kan dele med dine ansatte - enten digitalt eller ved å printe ut og henge opp. Det er plakater som omhandler type arbeid og risiko, avstand og risiko, smittevernråd for møterommet og generelle smittevernråd.

 

Last ned våre smittevernplakater

Last ned plakatpakke

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?