Til hovedinnhold
Alt om lovpålagt bedriftshelsetjeneste

Alt om lovpålagt bedriftshelsetjeneste

Bedriftshelsetjeneste (BHT) er en lovpålagt ordning for virksomheter med risikofylt arbeidsmiljø. Mange vet at de må ha BHT, men er usikre på hva det innebærer, hvilke krav som gjelder og hvordan de kommer i gang. I denne guiden får du full oversikt.

Ung forretningskledd person med hendene i lommene og et smil om munnen.

Hva er bedriftshelsetjeneste?

Bedriftshelsetjeneste (BHT) er en rådgivende tjeneste som skal hjelpe arbeidsgivere med å skape en trygg og sunn arbeidsplass. Den lovpålagte bedriftshelsetjenesten skal jobbe forebyggende med arbeidsmiljøet, for å unngå arbeidsrelaterte helseplager som sykdom og skader.

BHT samarbeider med arbeidsgiver for å kartlegge risikoer på jobben og foreslå løsninger. Dette kan for eksempel være tiltak mot støy, tunge løft, stress eller konflikter på arbeidsplassen.

Usikker på hva som gjelder for din bedrift?

Få 30 minutter gratis rådgivning – helt uforpliktende

Lovpålagt eller frivillig BHT – hva er forskjellen?

Alle virksomheter har ansvar for HMS, men ikke alle er pliktige til å ha BHT. Enkelte bransjer er imidlertid vurdert som spesielt risikoutsatte. Disse må knytte seg til en godkjent bedriftshelsetjeneste og utarbeide en konkret plan for hvordan den skal brukes.

Lovpålagte tjenester kan blant annet inkludere:

  • Helseovervåking og kartlegging av arbeidsmiljø

  • Vurdering av ergonomiske, kjemiske og fysiske forhold

  • Bistand ved tilrettelegging og sykefraværsoppfølging

I tillegg kan virksomheten benytte frivillige tjenester, for eksempel

  • Kurs i ledelse

  • Stressmestring

  • HR-systemstøtte

  • Medarbeidersamtaler

Vil du lese mer, kan du se all BHT på ett sted.

Hvem må ha godkjent bedriftshelsetjeneste?

Alle arbeidsgivere har plikt til å knytte virksomheten sin til en godkjent bedriftshelsetjeneste dersom risikoforholdene tilsier det. Arbeidstilsynet kan derfor pålegge enhver virksomhet å knytte til seg en godkjent BHT dersom de ser behov for overvåking av arbeidsmiljøet eller kontroll av helsen til de ansatte i virksomheten.

Mange bransjer i Norge er lovpålagt å bruke en godkjent BHT. Det gjelder særlig virksomheter hvor det er høy risiko for ulykker eller helseproblemer. Eksempler er:

  • Bygg og anlegg

  • Industri og verksted

  • Helse- og omsorgstjenester

  • Barnehager

Se full bransjeoversikt hos Arbeidstilsynet

Hva gjør en bedriftshelsetjeneste?

En bedriftshelsetjeneste tar for seg arbeidsmiljøet i bedrifter og hjelper til med å avklare om risikoen for sykdom eller skade er for stor. Hvis arbeidsmiljøet er helsefarlig, vil fageksperter i bedriftshelsetjenesten kunne definere gode og bransjetilpassede korrigerende tiltak, og slik legge til rette for at arbeidsgiver kan forebygge arbeidsrelatert sykdom og skade.

Med bedriftshelsetjeneste fra Avonova får du en faglig sparringspartner som bistår med alle forhold som påvirker arbeidsmiljøet. Vi jobber forebyggende og bidrar aktivt til planlegging, organisering og utførelse av HMS-arbeidet.

Dette kan bedriftshelsetjenesten bistå med: 

Les mer om våre bedriftshelsetjenester

Godkjenning av BHT – et kvalitetsstempel

En godkjent BHT er vurdert og godkjent av Arbeidstilsynet og oppfyller kravene til faglig kompetanse, kvalitet og uavhengighet. Dette sikrer at virksomheten får bistand som er relevant, dokumentert og tilpasset risikoen i arbeidsmiljøet.

Avonova er en godkjent BHT-leverandør og følger alle krav som stilles til faglig innhold, tverrfaglig bemanning og uavhengig rådgivning. Når du velger Avonova, kan du være trygg på at tjenestene dine er i tråd med lovverket og kvalitetssikret av myndighetene.

Høyt sykefravær? Det lønner seg med BHT

Et godt arbeidsmiljø gir tryggere ansatte, lavere fravær og lavere kostnader. Mange bedrifter opplever at systematisk samarbeid med BHT fører til økt trivsel og produktivitet.

Du får mer stabile arbeidsdager og en bedre arbeidshverdag for hele virksomheten. Arbeidsgivere i Norge betaler store summer knyttet til sykefravær, og mye av dette kan forebygges gjennom systematisk HMS-arbeid og støtte fra en god bedriftshelsetjeneste.

  • I snitt koster én uke med sykefravær 18 000 kroner. Arbeidsgiver dekker de første 16 dagene, i tillegg til tap i produksjon, vikarutgifter og tid brukt på oppfølging. Totalt anslås sykefravær å koste norske bedrifter over 30 milliarder kroner årlig (SSB/Virke).

Se hvordan vi jobber med sykefravær og helhetlig HMS

Hva sier lovendringen om BHT?

En landsomfattende kontroll viste at mange virksomheter enten manglet BHT helt eller brukte den uten en tydelig plan. Derfor ble reglene strammet inn for å sikre at BHT faktisk brukes der det trengs.

  • 21 % av kontrollerte virksomheter manglet BHT

  • 39 % manglet en tilfredsstillende plan for BHTs bistand

Hva betyr det i praksis? 

BHT skal jobbe med det som faktisk utgjør en risiko for de ansatte, og bistå arbeidsgiver på en dokumentert og faglig måte. Det kan være alt fra støy og tunge løft til psykososiale utfordringer. Hensikten er å sikre at hjelpen er relevant og gir resultater. Nå må alle som har krav til BHT:

  • Knytte seg til en godkjent BHT-leverandør

  • Lage en skriftlig plan for hvordan BHT skal bidra i bedriften

  • Sørge for at BHT jobber med det som faktisk er risikofylt hos dere

Målet er å sikre at BHT blir brukt der det faktisk gjør en forskjell.

Ønsker du mer innsikt i hvordan reglene blir fulgt opp? Les hvordan Arbeidstilsynet skal gjennomføre tilsyn

Lurer du på hva dette betyr for deg?

Et godt arbeidsmiljø handler ikke bare om å følge reglene. Det bidrar også til lavere fravær, høyere trivsel og bedre resultater. 

Når BHT brukes riktig, får du en støttespiller som hjelper deg å gjøre jobben enklere, tryggere og mer bærekraftig for hele virksomheten.

Ta første steg med Avonova

Avonova er Nordens største leverandør av bedriftshelsetjeneste, og vi hjelper deg gjerne med å komme i gang. Ønsker du råd om hva som gjelder for din virksomhet? Vi tilbyr 30 minutter gratis rådgivning helt uten forpliktelser.


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Artikkelen er godkjent av
banner background
Tor Erik Danielsen
Fagsjef arbeidsmedisin
Sist oppdatert
23. juni 2025

Les mer