Til hovedinnhold
Psykososialt arbeidsmiljø

Psykososialt arbeidsmiljø

Et godt psykososialt arbeidsmiljø bidrar til økt trivsel på arbeidsplassen og mer engasjerte medarbeidere.

Hopp til innhold

Hva bør du gjøre hvis du sliter psykisk?

De fleste går gjennom perioder med ulike psykiske helseplager i løpet av livet. Disse plagene får ofte konsekvenser både privat og på jobb. Vanlige psykiske plager er bekymring, grubling, søvnvansker, stress, anspenthet, panikkanfall og depresjon.

Hvis du har det dårlig og det påvirker arbeidsoppgavene eller forholdene på arbeidsplassen, snakk med lederen eller sjefen din, HR eller andre i ledelsen. De kan sette deg i kontakt med bedriftshelsetjenesten, som kan bistå med psykisk helsehjelp. De kan dessuten sette inn tiltak for å bedre arbeidsmiljøet i hele organisasjonen ved behov.

Du kan i tillegg ta kontakt med fastlegen din, som har god oversikt over mulige hjelpetilbud innen psykisk helsearbeid. Det kan også hjelpe deg å lese våre råd om ting du kan prøve å gjøre selv.

Hvordan vet du om en medarbeider sliter psykisk?

Det er vanlig at en eller flere medarbeidere sliter med psykiske plager. Noen vanlige varselsignaler er at de

  • unngår kolleger og ikke deltar sosialt i arbeidsmiljøet

  • er irriterte eller aggressive

  • presterer dårligere

  • er mer borte

  • er trette i møter

Når du som leder skal hjelpe en medarbeider som sliter psykisk, er det best å være ærlig. Ta opp hva som konkret er problemet, og vis åpenhet. Prøv å forstå hvordan medarbeideren opplever situasjonen og arbeidsoppgavene, og finn ut hva vedkommende har behov for fremover. Og du må selvsagt følge opp alt dere avtaler.

Hvordan henter du deg best inn i ferien?

I ferien skal du hvile og nyte livet med mindre krav. Men hva bør du tenke på for å opprettholde helsa og gi både kropp og sinn det de trenger?

Fysisk aktivitet og trening er alltid bra for kroppen, og hjelper til med å holde stressnivået lavt. Sammen med hvile styrker det immunforsvaret og øker evnen til å restituere.

Kropp og sinn påvirker hverandre. Kroppen din kan hjelpe til med å roe ned tanker og følelser, samtidig som du bruke et mentalt fokus til å få muskler og ledd til å slappe av.


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Artikkelen er godkjent av
banner background
Ruth Eva Jakobsen
Fagsjef psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø
Publisert
1. september 2022
Sist oppdatert
10. oktober 2023

Les mer