Stamina Helse blir Avonova Norge. Les mer her.

Hvordan vaske hender og bruke antibac uten å få sår?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Hvordan vaske hender og bruke antibac uten å få sår?

Mange vasker hendene eller bruker antibac oftere nå enn før, noe som kan føre til skader på hendene. Vi gir deg en kort innføring i hvordan du kan vaske hendene eller desinfisere disse uten å få sår på hendene.

Hvordan vaske hendene riktig for ikke å få sår på hendene

Hyppig håndvask gir sår på hendene

Mange personer sliter nå under coronapandemien med problemer som eksem, flass og tørr, rød og sprukken hud som følge av hyppig håndvask med såpe eller håndsprit. Dette kan oppstå via en allergi (f.eks. mot parfyme eller latex) eller ved en irritasjon som huden utsettes for over tid, slik som vann, såpe eller desinfeksjon.

– Huden har en naturlig barriere som gjør at den ikke sprekker opp, men ved kontinuerlig håndvask kan barrieren på hendene brytes ned og smertefulle sår, sprekkdannelser og blemmer kan oppstå, forklarer Liv-Hanne Nilsson, bedriftssykepleier ved Avonova Norge.

Huden har en naturlig barriere som gjør at den ikke sprekker opp, men ved kontinuerlig håndvask kan barrieren på hendene brytes ned og smertefulle sår, sprekkdannelser og blemmer kan oppstå

Liv-Hanne Nilsson

Det er også anbefalt å fjerne smykker på hendene, da det både kan samle seg  bakterier under disse, samt at smykkene kan føre til irritasjon. Dette gjelder særlig for de som arbeider i yrker hvor det er nødvendig å vaske hendene ekstra ofte.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre i dag er fortsatt å være nøye med håndvask. Ved å vaske hender jevnlig, blant annet når du skal skifte munnbind på riktig måte, eller går inn og ut av en butikk, kan du være med på å kraftig redusere smitte til kontaktflater, samt redusere sjansen for å føre smitte opp til eget ansikt etter å ha vært i nærheten av en smittebærer, sier Nilsson.

Les også: Hvordan bruke munnbind riktig for minst mulig smitte?

 

Vask hendene riktig med håndsprit

Hvis du bruker desinfeksjon som antibac er det viktig at hendene er både tørre og rene. Ved møkkete hender må du vaske og tørke hendene først. Det er også viktig at du bruker ca. 30 ml med desinfeksjon hver gang, slik at alle deler av hendene og håndledd kan dekkes godt og forblir fuktige i minst 30 sekunder. Hendene bør deretter lufttørkes.

– Med desinfeksjon er det viktig å la hendene lufttørke helt. Der hvor vi har vært ute i bedrifter virker det som at mange glemmer å la hendene lufttørke, og de ansatte tar på arbeidshansker for tidlig. Dette kan føre til fuktighet og svette innenfor hanskene som gir mer irritasjon mot huden og kan medføre eksem, forteller Nilsson.

 

Hvilken type håndsprit er best?

Bedrifter bør også se på innholdet på produktene de kjøper inn for sine ansatte, og se om desinfeksjonen både er på 70% og inneholder glyserol. Dette kan være med på å redusere de ansattes sårproblemer.

– Ved håndvask er det mest skånsomme å bruke desinfeksjonsmiddel med innhold av glyserol, fordi dette inneholder fett. Du fjerner dermed ikke noe av den naturlige fettdannelsen som beskytter hendene, forklarer Nilsson.

 

Ved håndvask er det mest skånsomme å bruke desinfeksjonsmiddel med innhold av glyserol, fordi dette inneholder fett. Du fjerner dermed ikke noe av den naturlige fettdannelsen som beskytter hendene

Liv-Hanne Nilsson

 

Vask hendene riktig med såpe

Hyppig bruk av såpe til håndvask kan også bidra til å fjerne den naturlige barrieren i huden. Samtidig er det mange som opplever allergiske reaksjoner på håndsåpe med parfyme. Å bytte til uparfymert såpe kan derfor også bidra til å redusere problemet. Ansatte som sliter med større hudproblemer bør likevel følges opp av lege.

– Ved håndvask med såpe bør du bruke lunket vann og en mild (lav pH-verdi), uparfymert såpe. Hendene skal først bløtes før de såpes inn, og deretter er det viktig at du skyller såpen helt bort. Du bør heller ikke gni hendene når du skal tørke deg i etterkant, men i stedet klappe de mot papiret for en mer skånsom tørking. Til slutt bør du bruke en hudkrem med lite parfyme (gjerne med Kabamid), og som trekker godt inn i huden for å opprettholde hudens naturlige barriere, avslutter Nilsson.

 

Se vår video om hvordan vaske hender på riktig måte:

 

Sjekkliste for håndvask

 

Generelt

 • Unngå bruk av ringer og smykker
 • Ved bruk av hansker må hender først bli helt tørre før de påføres. Bruk gjerne bomullshansker under
 • Ansatte med større hudproblemer bør følges opp av lege

Hånddesinfeksjon

 • Hånddesinfeksjon brukes kun på tørre, rene hender
 • Hånddesinfeksjon med glyserol (og minst 70% sprit) er mest skånsomt
 • Bruk ca. 30ml slik at det dekker alt på hendene, og forblir fuktig minst 30 sekunder
 • Lufttørk hender

Såpe og vann

 • Fukt hender med lunkent vann før du påfører såpe
 • Bruk milde parfymefrie såper med lav pH-verdi
 • Unngå for varmt vann. For høy temperatur fjerner hudfettet som hjelper til å opprettholde en sunn hudbarriere
 • Skyll godt av såperester
 • Klapp hendene tørre, fremfor å gni
 • Bruk en fettholdig fuktighetskrem uten parfyme (gjerne med Kabamid) for å hjelpe huden mot uttørking

 

Vi har utarbeidet fire plakater for godt smittevern som du kan dele med dine ansatte - enten digitalt eller ved å printe ut og henge opp. Det er plakater som omhandler type arbeid og risiko, avstand og risiko, smittevernråd for møterommet og generelle smittevernråd.

 

Last ned våre smittevernplakater

Last ned plakatpakke

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?