Våre tips til ledere og ansatte: Hvordan forebygge smitte på arbeidsplassen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Smittevern for ansatte og ledere

Våre tips til ledere og ansatte: Hvordan forebygge smitte på arbeidsplassen

Coronaviruset er en utfordring for de fleste virksomheter, og det er svært viktig å forebygge smitte av viruset på arbeidsplassen. Vi har utarbeidet råd både for ledere på et organisatorisk nivå, samt for ansatte på et individnivå, for å unngå smitte.

Slik kan du forebygge smitte av coronaviruset 

Det er flere råd du kan følge for å forebygge smitte på arbeidsplassen. Avonova har utarbeidet disse rådene for ledere og ansatte, basert på egne erfaringer som bedriftshelsetjeneste, samt myndighetenes råd:

Råd for ledere:

 • Gjør det klart at hver enkelt ansatt er ansvarlig for å gjøre tiltak for å holde seg frisk og ikke utsette seg eller andre for unødvendig smitterisiko (se "Råd for ansatte" under).
 • Tilrettelegg for hjemmekontor så langt det lar seg gjøre.
 • Identifiser ekstra sårbare stillingsfunksjoner som bedriften ikke kan klare seg uten. Tilrettelegg for at disse kan gjøre jobben sin med minimal smitterisiko. Sørg for en god risikovurdering samt tilstrekkelige smitteverntiltak.
 • Spre arbeidsdagen og opprett team som jobber skift om det er mulig.
 • Unngå fysiske møter så langt det lar seg gjøre.
 • Søvn og hvile er viktig for imunnforsvaret. Gjør det klart at dette ikke er tiden for å jobbe mye overtid, men for å ta vare på helsa. Skyv litt på frister og unngå at folk blir utslitt av jobben.
 • Viruset overlever mange timer på flater, øk derfor renholdet. Hyppig renhold med såpe av flater i fellesarealer som kjøkken, fellesrom, toaletter og dørhåndtak. Vask arbeidsstasjonen til ansatte som er i karantene.

Råd for hver enkelt ansatt:

 • Du har et personlig ansvar for å gjøre tiltak for å holde deg frisk.
 • Følg myndighetenes retningslinjer og unngå så langt det lar seg gjøre kontakt med andre utenfor husstanden. 
 • God og hyppig håndvask med såpe er viktig.
 • Jobb hjemmefra så langt det lar seg gjøre. Dette i samråd med ledelsen.
 • Søvn og hvile er viktig.
 • Vi skal ikke bli hysteriske, men vi må ta dette på alvor. Alle er en potensiell smittekilde og alle har et ansvar for å gjøre en innsats så smitten reduseres. Dette er en dugnad der de med godt imunnforsvar må redusere risikoen for risikogruppene.

Folkehelseinstituttet anbefaler videre bedrifter å samarbeide med sin bedriftshelsetjeneste for lokal tilrettelegging av tiltak rundt Coronaviruset, samt tilrettelegge for videokonferanser og bruk av hjemmekontor der det er mulig. For flere råd til hvordan forebygge smitte på arbeidsplassen, kan du lese mer på fhi.no.

Typiske symptomer ved coronaviruset 

I følge helsenorge.no vil symptomer på coronaviruset gi symptomer som kan ligne de man ser ved forkjølelse og influensa. Dette er typiske symptomer ved covid-19:

• Feber og hoste er de vanligste symptomene på infeksjon.
• Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etterhvert.
• Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste.

Se helsenorge.no sin komplette oversikt med fakta og råd ved coronaviruset her. 

Våre nye, digitale tjenester for å støtte bedrifter i Corona-situasjonen 

Avonova styrker nå tilbudet av digitale tjenester for å støtte våre kunder, deres ansatte og samfunnet forøvrig best mulig i den utfordrende situasjonen både virksomheter og mennesker nå befinner seg i.

Les mer om disse tjenestene og bestill dem her.

Få en uforpliktende samtale om våre tjenester

Dersom du ikke er kunde av oss i dag, men ønsker en uforpliktende samtale om hva vi kan tilby din bedrift innen systematisk HMS, bedriftshelsetjeneste og digitale tjenester som støtter bedrifter i Corona-situasjonen, kan du kontakte oss i skjemaet under. 

 

Jeg ønsker en uforpliktende prat

Vi vet at mange bedrifter er usikre rundt hvordan de skal håndtere Coronaviruset på arbeidsplassen. Som kunde av oss vil vi bistå deg i dette arbeidet, og vi har også en egen rådgivningstelefon for våre kunder. Send inn skjemaet under, så kontakter vi deg for å fortelle mer om våre tjenester og priser - helt uforpliktende.

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?