Konflikt kan være like farlig som fysisk risiko
Mange er flinke til å forebygge fysisk risiko, men glemmer å risikovurdere det psykososiale arbeidsmiljøet, viser ny undersøkelse blant ledere.
Sykefraværsparadokset: Når vi er så friske, hvorfor er vi så syke?
Den norske folkehelsen blir stadig bedre. Allikevel ser det ikke ut til å påvirke sykefraværstallene. I følge ekspertene er dette et tegn på at årsakene til sykefravær kan være knyttet til den enkelte ansatte eller til forhold ved arbeidsplassen. "Da er det et paradoks at risikovurderingen i det moderne arbeidslivet ikke er mer helhetlig", sier Ingrid Nødtvedt, spesialrådgiver innen systematisk HMS i Avonova.
Det viser seg nemlig at de fleste virksomheter er flinke til å verne sine ansatte mot fysiske farer. Problemet er bare at mange glemmer å risikovurdere de mer menneskelige faktorene, som psykososiale forhold og hvor godt hver enkelt ansatt er i stand til å utføre jobben sin.
Dette bekrefter også Avonova sin siste Jobbhelseundersøkelse der et representativ utvalg ledere svarte på spørsmål om sykefravær og ledelse. Fire av ti ledere kunne ikke krysse av for at de kjenner triggere for sykefraværet i egen organisasjon.
Nødtvedt mener dette er svært uheldig, da ledere dermed går glipp av muligheter for å kunne komme inn tidlig når forhold oppleves utfordrende eller den enkelte arbeidstakeren har vanskeligheter.
Å kjenne årsaker og triggere er et første steg på vei mot å kunne identifisere tiltak som bidrar positivt. Men vi ser at mange virksomheter fortsatt tenker tradisjonelt og ser risiko i et perspektiv som først og fremst legger vekt på å avdekke fysisk risiko.
Ingrid Nødtvedt, spesialrådgiver systematisk HMS, Avonova
Risikovurderingshjelp? Les mer>>>
Under halvparten kartlegger arbeidsevnen
Jobbhelseundersøkelsen viser at under halvparten av lederne kartlegger risiko tilknyttet den enkeltes arbeidsevne. I et arbeidsliv der virksomheter ofte er avhengige av enkeltmedarbeideres kompetanse fører det til økt sårbarhet.
Slik fordeler svarene seg blant 600 ledere, Norsk Jobbhelserapport Sykefraværsutgaven.
Nødtvedt påpeker at det helt sentrale er at man må ta utgangspunkt i egen virksomhet og kartlegge hva som faktisk kan skje. Hun opplever at mange virksomheter går rett på å sette inn forebyggende tiltak uten å vite om de er relevante for egen virksomhet, spesielt om det er tema som har fått oppmerksomhet i media. Da Me too- debatten raste som verst, var det mange som hurtig fikk på plass rutiner og tiltak knyttet til trakassering. Nødtvedt understreker at det selvfølgelig er positivt, men at det er viktig å vurdere alle risikoene i forhold til egen virksomhet.
Innsikt danner grunnlag for forebyggende innsats og det bør alltid være et mål med kartleggingen.
Ingrid Nødtvedt, spesialrådgiver systematisk HMS, Avonova
For mye å gjøre, krav til effektivitet og ressursknapphet tynger
At årsakene til sykefravær er sammensatt bekreftes også av 2500 arbeidstakere som deltok i Jobbhelseundersøkelsen. Rundt en tredjedel av de spurte mente det var forhold ved arbeidsplassen som utløste fraværet. Det var signifikant flere kvinner enn menn som opplevde dette, med 39 prosent mot 25 prosent.
Når de ble spurt om hvilke forhold ved arbeidsplassen som førte til helseutfordringer, var de viktigste faktorene at de ansatte følte de hadde for mye å gjøre og for lite ressurser.
- For mye å gjøre – 57 prosent
- Høye krav til effektivitet – 43 prosent
- Konflikter mellom kollegaer og/eller ledelse – 42 prosent
- Ressursknapphet – 42 prosent
- Mangel på samarbeid og kommunikasjon – 34 prosent
"Dette er forhold vi kjenner igjen fra tidligere undersøkelser og som forskningen også bekrefter oppleves belastende," påpeker Nødtvedt.
Hun advarer imidlertid mot å trekke en forhastet slutning om at mindre å gjøre vil løse utfordringene. "Borer man dypere i det som kommer opp her avdekkes det ofte at det snarere er hvordan arbeidshverdagen organiseres og/eller kommunikasjon som er bakenforliggende drivere, avslutter hun."
Les artikkelen: Tør du stille krav til medarbeiderne dine?
Hva kan gå galt hos oss? Og hva kan Avonova hjelpe til med?
Det kan være utfordrende å få full oversikt over alt som kan skape risiko i en virksomhet. Et godt tips for å få flere perspektiv kan være å sette sammen en gruppe som kan se risikobildet fra ulikt ståsted. Både arbeidsgiver og arbeidsrepresentanter bør være representerte. Og verneombudet er også en naturlig deltaker.
"Hva er det som kan gå galt hos oss? Hva fører til uhelse, stress og fravær? Ved å stille denne typen spørsmål kan man få et helhetlig bilde," sier Ingrid Nødtvedt.
Det kan også være nyttig å inkludere bedriftshelsetjenesten som en del av gruppen, da vi kan bidra med et helt annet perspektiv siden vi kommer utenfra. Det kan i tillegg være lettere for ledere og ansatte å betro seg til en nøytral partner med taushetsplikt, særlig i de tilfellene der årsakene til sykefraværet stammer fra en konflikt, fra mobbing eller andre psykososiale forhold.
"Den viktigste risikovurderingen er allikevel den som blir gjennomført," mener Nødtvedt. Man trenger ikke å få alt på plass før man starter, det er mye viktigere å komme i gang.
Det viktigste slik vi ser det er ikke at risikovurderingene gjennomføres perfekt fra dag én. Det viktigste er å komme i gang og å definere en gruppe som får ansvar for arbeidet.
Ingrid Nødtvedt, spesialrådgiver systematisk HMS, Avonova