Ledelse og arbeidsmiljø
Motsatsen til sykefravær er nærvær. Forskning viser at det å skape engasjement, arbeidsglede og tilhørighet kan bedre arbeidsmiljøet og redusere sykefraværet.
Bør man stille færre krav?
Når forhold ved arbeidsplassen bidrar til helseutfordringer og sykefravær handler det ofte om hvordan arbeidet er organisert og tilrettelagt. For mye å gjøre, høye krav til effektivitet, ressursknapphet og konflikter mellom kollegaer og/eller ledelsen er vanlige utfordringer i et moderne arbeidsliv.
En første innskytelse kan være at krav, utfordringer og press må reduseres. Forskning viser imidlertid at dette ikke nødvendigvis er den beste løsningen. Organisasjonspsykolog i Avonova Census, Kristin Dille, påpeker at det å møte høye krav med tilstrekkelige ressurser kan være mye mer konstruktivt. Les mer i artikkelen "Tør du stille krav til medarbeiderne dine?">>
Disse ressursene kan være mer tilgjengelige enn man tror, ofte handler det om menneskelige faktorer, som å føle seg nyttig, få tilbakemeldinger, få avklart roller og å være en del av noe større.
Kristin Dille, organisasjonspsykolog i Avonova Census
Det handler om lederkompetanse
Gjennom vår Medarbeiderundersøkelse MTM, utført på circa 30.000 medarbeidere i norske virskomheter gjennom de siste fem årene, vet vi mye om hvilke drivere som bidrar til engasjement, arbeidsglede og tilhørighet.
Å fremme engasjement og arbeidsglede og å motvirke utmattelse gjennom god daglig ledelse er lønnsomt og det forebygger sykefravær. Men hva må man som leder gjøre for å øke engasjementet?
Mye er gjort om man klarer å fokusere på det positive. Det viser seg at det å lære ledere å bygge på de ansattes styrker har mye mer effekt på engasjementet i organisasjonen enn å fokusere på svakhetene, mener Kristin Dille.
Hvis du får folk mer engasjerte, så fører det til bedre helse, økt produktivitet, og det som ledere flest elsker og ønsker seg; proaktivitet. Og det oppnår vi alltså enklest gjennom å fokusere på styrker og ikke på svakheter."
Kristin Dille, organisasjonspsykolog i Avonova Census
Lær mer på vårt Lederkurs i medarbeidersamtalen.
Unngå tilfeldig ledelse - få støtte i gode strukturer
Å ta de gode valgene i utøvelse av ledelse gjennom arbeidsdagen krever øvelse og bevissthet. Det handler om talent og personlige egenskaper, men også om systemer og struktur som støtter lederen i hverdagen og som bygger konmpetanse i organisasjonen. Les mer om personalledelse og kompetanseutvikling>>>
Man får mye igjen for å arbeide systematisk med faktorer som forskningen viser er positive drivere, for eksempel gjennom avklaring av roller, tilbakemeldinger og gjennom å gi folk utfordringer.
Systemer og strukturer bidrar også til en tydelig retning i arbeidet og reduserer sannsynligheten for en lederstil preget av tilfeldigheter. For å skape en arbeidshverdag som påvirker de ansattes helse, engasjement og produktivitet positivt, har vår metode derfor en strukturert tilnærming til seks hovedområder:
- Meningsfulle oppgaver
- Organisatoriske ressurser
- Utvikling av en god tilbakemeldingskultur
- Mulighet for å påvirke
- Kompetanse og læring
- Samarbeid og inkluderende miljø