Drr! Går jobben dine ansatte på nervene?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
istock-1055486958_4

Drr! Går jobben dine ansatte på nervene?

Mange elektrikere får problemer med blodsirkulasjonen og nervene i hendene på grunn av vibrerende verktøy. Hva kan du som leder gjøre for å motvirke disse skadene?

Ikke alle vibrasjoner er gode

 

Har du eller en av dine ansatte numne eller følelsesløse fingre? Eller enda verre, er fingrene hvite? Da kan det være snakk om HAVS, Hånd-arm- vibrasjonsyndrom. Vibrasjoner fra håndholdt verktøy kan etter hvert føre til skader i hender og fingre og påvirke blodsirkulasjonen, nervene, musklene og skjelettet. Tidlige symptomer er prikking i fingrene, som kan utvikle seg til smerter og dårlig gripeevne og «hvite» fingre. Symptomene blir typisk verre når man bruker vibrerende verktøy, men etter hvert kan også anfallene bli framprovosert av kulde også, ikke bare vibrasjoner.

 

Hvordan blir du kvitt vibrasjonsskader?

 

Det finnes dessverre ingen kur om du har fått HAVS. Det eneste som hjelper er å unngå vibrasjoner, og da blir det veldig vanskelig å få utført enkelte arbeidsoppgaver. Derfor er det så viktig at du jobber aktivt med å forebygge at vibrasjonsskader oppstår hos deg og dine ansatte.

 

Hva er HAVS?

Denne videoen forklarer mer om HAVS. (Hentet fra vocambusinesstrainingtv)

Vibrasjonsmåling begrenser skader

 

Skal du unngå vibrasjonsskader, er vibrasjonssmåling alfa og omega.

Viktige spørsmål er:

  • Hvor mye vibrerer det?
  • Hvor lenge vibrerer det?

Jo mer et verktøy vibrerer, jo kortere tid bør en person bruke det. Samtidig er det ikke sånn at bare verktøy som vibrerer mye er helseskadelige. Du kan også få skader fra lite «vibrasjonsfarlige» verktøy om du bruker det over lang tid.

Det viktigste er den totale mengden vibrasjon du blir utsatt for. Derfor bør du måle daglig vibrasjonsbelastning.

 

Enkel vibrasjonsmåling

 

For å finne ut av den totale vibrasjonsbelastningen per dag må du først få oversikt over verktøyet du bruker og hvilken vibrasjonsverdi det har.

Vibrasjonsverdien i et verktøy måles som akselerasjon og oppgis i m/s² (meter per sekund i andre). Leverandører er pliktige til å opplyse om hånd-arm vibrasjoner på alt verktøy med verdier over 2,5 m/s².

Det finnes flere vibrasjonskalkulatorer du kan benytte deg av, som hjelper deg med å regne ut totalbelastningen, som disse>>>. 

 

 

Vil du forebygge vibrasjonsskader? Prat med oss og vi hjelper deg i gang.

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?