Hvordan lage en handlingsplan
En god handlingsplan kan gi deg mer enn du tror. Ikke bare får du kontroll på HMS-arbeidet ditt, du kan også bruke den til å øke de ansattes arbeidsglede.
KONTROLL
Handlingsplanen skal være din prioriterte liste over viktige HMS-tiltak. Alt du har gjort av kartlegging og risikovurdering danner grunnlaget for handlingsplanen.
- Dette gir deg oversikt, både over HMS-arbeidet bedriften er lovpålagt å utføre, men også over andre planlagte tiltak.
- I tillegg har du kontroll på at du oppfyller lovkravene for HMS-arbeidet i din bedrift og ikke minst, du får dokumentert det. Du synliggjør hva du har gjort og hva du planlegger å gjøre.
RIKTIG PRIORITERING
Når alle aktiviteter er samlet i en plan, blir det lettere å se hva du må prioritere og hva du kan gjennomføre siden.
- Med full oversikt blir det også enklere å planlegge rutinetiltak til rolige perioder og se hvor det er riktig å hente inn ekstern hjelp fra bedriftshelsetjenesten.
- I små bedrifter kan det være lurt å lage treårsplaner, så de ulike tiltakene kan fordeles over flere år. Trenger du både nye ståbrett og maskiner, kan du prioritere maskinene i år og legge inn ståbrett-innkjøp i neste års plan. I et tilsyn kan du da vise myndighetene at du jobber systematisk med hms-arbeidet ditt og at du har kontroll.
MER ENGASJERTE ANSATTE
Noe mange ikke tenker over er at en god handlingsplan kan brukes til å styrke de ansattes forhold til bedriften.
- I handlingsplanen kan man fordele ansvar. Får du som ansatt mer ansvar, blir du også tettere involvert i bedriftens mål og planer. Dette fører gjerne til økt arbeidsglede og engasjement.
- Handlingsplanen er et godt verktøy for å synliggjøre planer overfor de ansatte. Hvis alle får tilgang til planen, skaper dette trygghet og forutsigbarhet. Ikke minst opplever de ansatte at de har større innflytelse. Om man melder et avvik, kan man se direkte i planen at dette blir tatt tak i.
- Ved å synliggjøre planen, øker du også bevisstheten til alle i virksomheten rundt hvilke oppgaver som skal prioriteres.
RETT BRUK AV BEDRIFTSHELSETJENESTEN
Virksomheten har selv ansvaret for sitt eget HMS-arbeid og handlingsplan, bedriftshelsetjenestens bistand bør derfor ta utgangspunkt i virksomhetens plan.
- Selv om bedriftshelsetjenesten skal bistå med punktene i handlingsplanen, slik som for eksempel risikovurdering, er det alltid bedriften som eier planen. Planen er deres, spørsmålet er hvordan vi kan hjelpe til med å nå målene.
- Bruk derfor bedriftshelsetjenesten på rett måte for å få mest mulig verdi. Inkluder bedriftshelsetjenesten i virksomhetens handlingsplan framfor å lage separate planer. Hva vil dere prioritere å gjøre i år, og hvordan kan bedriftshelsetjenesten bidra til å nå de målene?