Eventyret om HMS

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Eventyret om HMS

Håper at alle sammen sitter godt. For nå skal du få høre et eventyr. Det har verken troll eller trollkjerring, tusser eller nisser. Men det har en konge, tre skikkelser med hver sin skjebne og ikke minst en lykkelig slutt. Og det starter akkurat slik alle eventyr skal starte.

Det var en gang.

Det var en gang en konge i et rike, ikke så langt borte, og slett ikke for så lenge siden. Kongen hadde levd lenge og var en klok og rettferdig konge som ble spurt til råds når folk stod fast eller hadde problemer.

Stig, var en sånn kar. Kom inn Stig og hils på.

Stig jobber med innkjøp, elsker struktur og forutsigbarhet. Han har vært gift i mange år og ungene har for lengst flyttet ut. Etter hvert fant jammen kona samme veien og hverdagen ble plutselig ikke den samme lenger. Stig blir deprimert og nedfor og det tar ikke lang tid før han melder seg syk. Han kommer seg på jobb igjen etter noen dager, men hodet henger ikke med. Han er lite engasjert, lite produktiv og orker ikke omgås kollegene. Etter en stund melder han seg syk igjen.

Stig har en trist historie og kongen måtte tenke over saken. Etter å ha tenkt en stund sier han:

Det er én person som både kan og bør hjelpe Stig. Det er sjefen til Stig, det er han eller hun som bør ta den vanskelige samtalen selv om sjefen sannsynligvis synes det ville vært greit å slippe. Men med litt trening, innsikt og gode råd vil sjefen kunne gjøre det på en god måte. Til både arbeidsplassen og Stig sin glede.

Mariannes historie er litt annerledes.

Kom inn Marianne, så skal høre hva du har opplevd.

Marianne er en helt annen type; levende, utadvendt og med stor arbeidskapasitet. Hun jobber i administrasjonen, holder sjefen i ørene og har orden på økonomien. Som om ikke det er nok, har hun to aktive barn, et lite småbruk, en elghund og en mann som ikke liker å lage mat. Ikke så rart Marianne ofte kjenner stress. Over alt hun ikke rekker på jobben og alt hun ikke får gjort hjemme. I fjor, etter årsoppgjøret, kjente Marianne at nakken var mye stiv og at hodepinen satt i gang straks hun våknet om morgenen.  Det endte med at hun holdt seg hjemme fra jobb noen dager. Men stresset var fortsatt der, ikke minst fordi hun visste at det var mye som hopet seg opp på jobb. Hun dro tilbake på kontoret, men det gikk som det måtte, allerede første dag krøp skuldrene oppover, nakken stivnet til og allerede før lunch kom hodepinen tilbake.

Huff og huff, sa kongen – før han fortsatte:

Tidspress er den største utfordringen i arbeidshverdagen. Det er noe både Marianne har skjønt og som den navngjetne Jobbhelserapporten til Avonova slår fast. Og med stress kommer gjerne muskel- og skjelettplager, dårlig søvn og humørsvingninger som preger både Marianne og kollegene. Stresset må håndteres. Og det er en oppgave som Marianne og sjefen må løse i felleskap.

Livet er jammen ikke greit. Og det var det ikke for Henrik heller.

Kom inn, Henrik – så skal vi høre din historie.

Den starter egentlig for 20 år siden. Da jobbet Henrik i en verkstedbedrift og ble utsatt for både støv og støy. Han var flink til å bruke øreklokkene. Men masken som skulle hindre ham i å puste inn det skadelige støvet, var han derimot ikke flink til å bruke. I dag jobber Henrik som sjåfør og klarer seg stort sett greit. Men pusten bremser han, for eksempel når han skal ta et løft eller når tempoet blir høyt.

Ja, ja – sa kongen. Helsekontroller er like viktige i dag som for 20 år siden. Og med en god helsekontroll ville det sikkert vært mer fart i Henrik. I dag er det viktig å legge til rette for at Henrik kan prestere, kanskje burde sjefen søke råd og finne en annen stilling til han.

Så hva er egentlig moralen i disse tre historiene?

Om dere ikke allerede har skjønt det, får dere stille dere opp i riktig rekkefølge, Henrik, Marianne og Stig.

H, M og S.

Helse, miljø og sikkerhet.

HMS er trygghet i arbeidshverdagen og bedriftshelsetjeneste, det er rådgivning, kurs og personalhåndbok.

Men først og fremst er HMS folka dine. Det er Henrik, Marianne og Stig og alle de andre som kommer på jobben hver dag. De som hver på sin måte bidrar til at maskineriet fungerer og at miljøet er godt.

For når de har overskudd, skapes det også overskudd.

Så moralen er; med god HMS får alle eventyr en lykkelig slutt.

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?