Til hovedinnhold
Slik henter du deg inn fysisk og mentalt i ferien

Slik henter du deg inn fysisk og mentalt i ferien

Synes du det er vanskelig å tømme hodet for jobbtanker og koble helt av i ferien? Få noen gode råd til hvordan du får maks restitusjon i ferien din.

Start ferien med aktiv avkobling

Poenget med ferie er å hvile og nyte livet med mindre krav, men det er ikke alltid så lett å få til. Hva bør vi egentlig tenke på for å opprettholde god helse, og gi både kropp og sinn nødvendig hvile? Få en god start på ferien ved å hjelpe kroppen med å gire ned. Det gjør du ved å finne din foretrukne metode for avkobling.

 1. Finn ut hvordan du hviler best – altså hva som gir deg mest avkobling fra jobb og stress, og ny energi: Er det en tur i skogen, en tv-serie i sofaen, en rask løpetur, en kaffekopp med en venn, eller en god latter sammen med noen du er glad i? Vurder om dine vanlige metoder for å hvile, virkelig har den ønskede effekten.

 2. Det er viktig at også hjernen får slappe av før du legger deg. Unngå sosiale medier og skjermbruk som gjør deg stresset 1-2 timer før leggetid.

 3. Hjelp deg selv å glemme det som er stressende. Pakk bort datautstyret du bruker på jobb, og legg vekk bagen du bruker til arbeidet. På den måten blir det lettere for hjernen å skille mellom aktivitet og restitusjon.

 4. Få mestringsfølelse med noe til noe som ikke er knyttet til jobb. Du trenger ikke å bli verdensmester, men å pusle med en hobby eller utvikle en ny ferdighet i ferien, er en fin måte å koble av jobb på. Å mestre noe nytt eller føle seg flink, gir bedre selvtillit. Å holde på med en aktivitet du føler deg flink i, gir ofte god avslapning.

Hva er effektiv avkobling?

Mest mulig effektiv avkobling får du når:

 • Du glemmer alle tanker om krav, både på jobb og privat, når du holder på med aktiviteten.

 • Du bestemmer alt rundt aktiviteten selv: Hva, hvor, når og hvordan.

 • Du lærer noe nytt gjennom aktiviteten.

 • Du varierer aktiviteten.

 • Du føler deg mentalt og fysisk avslappet etter å ha gjennomført aktiviteten.

Hvis du trener, tåler du mer stress

Alle opplever stress i hverdagen i mer eller mindre grad. Derfor opplever mange at det kan være vanskelig å koble av i løpet av ferien og gi kroppen nødvendig hvile.

Kortisol er et hormon som utskilles i kroppen under stress, noe som er bra for å yte maks i en kort periode, men som skader kroppen på sikt.

Fysisk aktivitet bidrar til å øke stresstoleransen fordi du utsetter kroppen din for en kontrollert stressreaksjon. Dette hever terskelen for utskillelsen av kortison, og du blir ikke så lett påvirket av stress som du ville blitt uten fysisk aktivitet. Trening sammen med hvile hjelper deg å styrke kroppens forsvar mot stress og øker evnen til å hente deg inn igjen.

5 tips til fysisk aktivitet i ferien

Jevnlig fysisk aktivitet bygger opp en buffer mot stress. Nøyaktig hva du gjør spiller ingen rolle. Det viktigste er at du gjør noe, og at du gjør det ofte. Alt teller så lenge pulsen går opp og du blir litt andpusten.

 1. Gå turer, i skogen, på stranden, eller i ulike byer. Trening er alltid noe kroppen din setter enormt pris på, og det hjelper til med å holde stressnivået lavt. Er du en person som ofte går fort, eller liker å rusle? Da kan du prøve å endre tempo. Utfordre deg selv på områder du synes det er vanskelig, da kan du føle deg ekstra stolt etterpå.

 2. Du trenger ikke alltid oppsøke treningsstudioet for å trene. Utfordre kreativiteten din. Kanskje er det morsommere med en fotballkamp med barna, eller dans til gamle låter på plenen? Bruk fantasien!

 3. Lag mål for den fysiske aktiviteten i løpet av ferien. Noen av oss motiveres av å nå et mål, men husk at da må målet være realistisk. Det bør også være så spesifikt som mulig, helst målbart og med en satt tid. Et eksempel kan være 10 000 skritt om dagen gjennom hele juli. Eller hvorfor ikke prøve en helt ny sport sammen med familie eller venner, og utfordre dem til en turnering på slutten av sommeren?

 4. Gjør noe du liker, og gjerne sammen med andre. Synes du det er skremmende eller vanskelig å trene og motivere deg selv? Alt blir morsommere med selskap. Sørg for at andre også er involvert, slik at dere kan hjelpe hverandre de dagene som inspirasjonen og motivasjonen lar vente på seg. Det viktigste er at du beveger deg.

 5. Tilbring tid utendørs. Forestill deg en beroligende joggetur, eller en morgenstund som ender med en frisk dukkert i sjøen. Eller å møte noen gode venner for å gjennomføre en utfordrende sirkeltrening sammen. Alle velger sine beste (eller verste) øvelser, og når disse kombineres får du en treningsøkt som sannsynligvis inneholder mye latter.

Bruk kroppen for å roe tankene

Kropp og sinn påvirker hverandre. Det er fort gjort å la seg overvelde av tanker om fremtidige krav og forventninger. Med hjelp fra kroppen kan du også roe ned tanker og følelser. Samtidig kan du også bruke det mentale fokuset for å hjelpe kroppens muskler og ledd med å slappe av.

Mindfullness og meditasjon er metoder som har blitt veldig populære de siste årene, og setter søkelys på å berolige sinnet gjennom å fokusere på kroppen. Å være til stede her og nå, er en tilstand som gjør deg i bedre stand til å nyte ferien.


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Artikkelen er godkjent av
banner background
Ruth Eva Jakobsen
Fagsjef psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø
Publisert
6. september 2022
Sist oppdatert
10. oktober 2023

Les mer