Til hovedinnhold
Oppskrift på en god natt søvn

Oppskrift på en god natt søvn

Siter du med å sove? Her er søvnekspert Matthew Walkers 6 beste tips.

Søvn har vært et forskningsfelt i flere tiår

Det er likevel først nå allmennheten for alvor har fått opp øynene for hvordan vi sover, og ikke minst for søvnens utrolige viktige effekt på helsen vår.

En av bidragsyterne til den nye bevisstheten er professor i nevrovitenskap og psykologi, Matthew Walker. Han har skrevet den mye omtalte boken «Hvorfor vi sover – den nye vitenskapen om søvn og drømmer». Dette er en bok som har forandret manges forståelse av søvn.

Walker er en av dem som understreker at søvn kan sies å være den enkleste og mest behagelige løsningen til et godt liv. Ifølge Walker må det en ny, radikal folkeopplysning til i samfunnet vårt, slik at søvnen blir prioritert. Vi må rett og slett lære oss å sove.

Har du ikke lest boken? Vi har oppsummert hans viktigste søvntips og søvnteknikker.

  1. Regelmessighet Legg deg til samme tid hver kveld og stå opp til samme tid om morgenen. Dette vil øke søvnkvaliteten og på sikt sikre at du sover mer.

  2. Soverommet Kroppstemperaturen din må gå ned 2-3 grader for å klare å sovne og bli værende i søvn. 18 grader er optimal temperatur på soverommet. Husk også å ha det skikkelig mørkt.

  3. Dediker deg til søvnen Ikke ha dårlig samvittighet for å sove. Du er ikke lat hvis du tar en ettermiddagslur. Søvn er fantastisk for helsen, derfor skal du sove med med god samvittighet.

  4. Stå opp Ligger du i sengen og ikke får sove? Stå opp og gjør noe annet. Hjernen din vil fort assosiere sengen og soverommet med våkenhet. Man sitter ikke ved middagsbordet og venter på å bli sulten, på samme måte skal du kun oppholde deg på soverommet når du faktisk er trøtt.

  5. Slå av skjermen En time før du skal legge deg dimmer du alt lys og stenger av skjermene. Blått lys fra mobil, TV eller data, kan forstyrre søvnen din.

  6. Koffein Unngå koffeinholdig drikke etter kl 13. Alkohol bør også unngås, da det kan blokke REM-søvnen din, som er en viktig del av søvnsyklusen.


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Artikkelen er godkjent av
banner background
Lena Drange Nesland
Fagsjef sykefravær
Publisert
6. september 2022
Sist oppdatert
10. oktober 2023

Les mer