Til hovedinnhold
Omsorg i julen - hjelp dine ansatte

Omsorg i julen - hjelp dine ansatte

Jul symboliserer for mange håp - en tid av lys som skinner gjennom vintermørket. Men ikke alle har det like greit. Årets julegave kan derfor være en hjelpende hånd. Vi deler 4 ledestjerner du kan styre etter.

Dame som sitter og jobber på datamaskin med juletre i bakgrunnen

Mange har det tøft i julen

For mange er jula den verste tiden av året, spesielt for de som sliter psykisk. Det kan være flere grunner til at en ikke ser frem til jul, det kan være ensomhet, en lommebok som ikke strekker til, stress, sykdom, sorg eller forventninger. I en periode der alle er glade og gleder seg, kan det være vanskelig å innrømme at en har det tøft.

8 varselsignaler på at en ansatt sliter psykisk

Den beste julegaven du kan gi er håp

Vi trenger håp. Det er en gnist og en drivkraft til å stå på videre. Innenfor positiv psykologi er håp en psykologisk kapital. Som 24 timers menneske fyller vi flere roller; kollega, venn, ektefelle, samboer, barn og forelder. Vi tilbringer åtte eller mer timer på jobb i løpet av en arbeidsdag. Ofte tar vi også med oss jobben hjem. Ledere har derfor et ansvar for å hjelpe de rundt seg som har det vanskelig. Kanskje er en hjelpende hånd den beste julegaven du kan gi.

Ledere kan bygge håp og framtidstro i en organisasjon, gjennom å presentere en tydelig plan og gjennom å gi motivasjon og drivkraft. Plan og vilje er viktig og skaper håp også på det personlige plan.

4 ledestjerner å styre etter i julen

Som leder har jeg noen prinsipper som jeg kommer tilbake til – 4 stjerner å styre etter: 

  • Selvbevissthet Det handler om å forstå egne styrker, svakheter, verdier og verdenssyn og hvordan disse påvirker dine valg og de du leder. Ledere bør reflektere ofte over dette, gjerne hver dag, hver uke og en fast dag i måneden. Hold bevisstheten oppe om retningen organisasjonen har, og hvor det er behov for justeringer. Jo mer krevende tidene er og jo større ansvar du har, jo viktigere er dette. Denne refleksjonen krever bevisste valg, for det kommer ikke intuitivt når du står under press. Juletiden gir et pusterom, og en mulighet til refleksjon, til å løfte blikket og få et perspektiv på hva som er viktig og hva som er mindre viktig.  

  • Oppfinnsomhet Selvsikker innovasjon og tilpasning til å omfavne en verden i endring. Ikke minst i krevende tider er det å mestre og se flere perspektiv samtidig en kunst - korttid, langtid, angrep og forsvar. Kreativitet hemmes av frykt, men blomstrer når ledere skaper en atmosfære av lekenhet, trygghet og optimisme. Vi så igjennom pandemien at mange av våre kunder fant gode og innovative løsninger i en krevende tid.

  • Omsorg Det handler om å bry seg om, og engasjere seg i andre med en positiv, ærlig og kjærlig holdning. Det handler om å se andre, ha troen på de rundt deg, og om å slippe talentene til. Opplever folk tillit og gode relasjoner med leder, kjører man på. Ja, man kan feile, men man lærer og strekker seg for å nå sitt eget potensiale.   

  • Mot En leder gir seg selv og andre energi med modige ambisjoner og ved å ta fatt på modige oppdrag. Våg å kjempe med de store spørsmålene: Hva er misjonen, oppdraget og meningen med det vi driver med?  Vi ser at organisasjoner hvor de ansatte scorer lavt på medarbeiderundersøkelser på spørsmål om mening i jobben, også ofte opplever mindre engasjement og mer slitasje enn andre. Folk vil ha jobber som oppleves meningsfulle, og det er nok av viktige utfordringer å ta tak i.  

Vi kan alle ta lederskap. Det er et privilegium å ta ansvar for oss selv og de rundt oss, om det er i familien, lokalsamfunnet, innen fritidsaktiviteter eller i jobben.  

Jula er en god stund for refleksjon, for å finne mot og overskudd til å gjøre endringer, vise omsorg og sette nye, gode og meningsfulle mål. Mål som skal nås i det nye året!

Løft blikket denne julen - For å se andre, for å finne og tenne håp, og for å reflektere rundt plan og vilje for 2023.


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Artikkelen er godkjent av
banner background
Ruth Eva Gagliardi
Fagsjef psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø
Publisert
20. desember 2022
Sist oppdatert
20. desember 2022

Les mer