Slik tar du helt fri fra jobb i juleferien
Mange sliter med å skru av jobb når tiden er inne for ferie. Det behøver ikke å være sånn!
– Mitt råd er at man ikke bør kaste seg ut i ferie uten noen form for forberedelser, sier spesialist i organisasjonspsykologi Kristin Dille i Avonova.
Gjennom mange år i faget har hun veiledet ledere og andre med fulle jobbkalendere i store og små virksomheter. Likhetstrekkene er mange, ikke minst i overgangen fra jobb til ferie. På vei over i fri møter mange seg selv i døra, med en hissig to do-liste som har vokst i takt med antallet julegaver under treet til minstemann i familien.
– Det blir gjerne et samvittighetsnag der tankene kverner på alt man burde ha gjort. Flere av de første feriedagene brukes ofte på å komme ajour, noe jeg mener er prinsipielt feil. Du får jo ikke betalt for å jobbe i ferien. I tillegg har du ikke godt av det, sier Dille.
3 gode råd
I stedet for å havne i en kjedelig jobb/ferie-skvis, anbefaler Dille å bruke den siste tiden på jobb før ferie, til å forberede en myk overgang.
Som personalleder bør du ta initiativ til at teamet ditt forbereder seg på ferie – uten å glemme deg selv i alt.
– Det å stupe inn i ferien er sjelden en god idé. Da anbefaler jeg heller å stupe ut av den, da det skal være greit å stille uforberedt på jobb første dag etter en ferie. Som leder bør du faktisk ta eierskap til hva du kan gjøre for at din ansatte skal senke skuldrene best mulig, sier Dille.
Still forberedt
Hun mener det å alltid skulle være tilgjengelig – sent og tidlig – på kvelder, i helger og ferier, ofte er unødvendig. Ikke minst fordi det kan ende opp med å bli ris til egen bak.
– Hjernen vår trenger definitivt tid til å restituere. Da er man avhengige av å skru jobben av med jevne mellomrom. Å forberede seg på ferie er den beste investeringen her, sier Dille, som har coachet flere store norske bedrifter i dette temaet.
– Tilbakemeldingen har flere ganger vært at de har kunnet nyte og fokusere på ferie i en helt annen grad enn før, forteller hun.
– Gjør det hjemmekoselig
Men hva om man faktisk er nødt til å jobbe, eller prioritere noe forefallende jobb i juleferien? Er man selvstendig næringsdrivende, kan det være både fristende og kanskje også nødvendig. Det er også flere yrkesgrupper, for eksempel helse- og omsorg, som må holde hjulene i gang gjennom røde dager i kalenderen.
– Har du personalansvar for medarbeidere som må jobbe i julen, vil jeg anbefale å gjøre det litt ekstra hjemmekoselig på arbeidsplassen. Man trenger ikke invitere julenissen og alle hans hjelpere. Du kommer langt med lavterskel, for eksempel et håndskrevet personlig julekort som setter ord på hvor takknemlig du er som leder. En slik gest er det umulig å mislike, sier Dille.
Snakk sammen
For den som ikke er på jobb, men realistisk sett må ta unna noe i løpet av juleferien, anbefaler Dille et enkelt tiltak: Be kollegene dine sende melding i stedet for å ringe. Da kan du vie det oppmerksomhet når det passer. Og om du ser at det er behov for daglige check ins, vær ærlig på det overfor andre i husstanden som blir påvirket av det.
– Det å gjøre ting snakkbart går aldri av moten. Å føre en åpen og ærlig dialog med dem du omgås mest gjennom ferien, er en god grunnregel, sier Dille.
Hun har også et godt råd til hva man bør gjøre dersom jobbtanker tvinger seg inn i frontallappen.
– Ta frem notisblokka, digitalt eller analogt. Skriv ned oppgaver og sett datoer for oppfølgning, som er når du er tilbake fra ferie. Dette er en lavterskel måte lure hjernen på, som fungerer, sier Dille.
6 gode tips i juleferien
Så hva om du har klart å snu hodet og er klar til å nyte juleferien maks, men trenger noen gode råd til hvordan?
Her er en liste over hvordan du lager deg selv en best mulig juleferie:
1. Har du fullt opp med familiesammenkomster og andre festligheter i jula? Ikke glem å planlegge tid og rom for avslapning og turer i det fri.
2. Har du lite på agendaen i jula? Planlegg for noen meningsfylte aktiviteter som vil gi deg påfyll av livskvalitet i ferien.
3. Er du ikke spesielt glad i jul? Forsøk å finn glede i hva julen betyr for andre kjære og nære – for eksempel barn i familien.
4. Ta ansvar for eget humør! Det er de færreste som finner livsgnist i å spise kald ribbe og riskrem i det tredje familieselskapet på like mange dager, men det finnes mange måter å takle det på. Det er viktig å huske at dårlig humør smitter.
5. Avklar juleferie-forventninger på tvers av generasjoner. Får du julebesøk av foreldre, svigerforeldre eller venner, avklar hvor lenge og hvem som gjør hva. Har svigermor et intenst ønske om juleskinke til julefrokosten? Kanskje hun skal bidra til å surre den selv.
6. Har du barn? Det er lurt å få plass til nok voksentid i løpet av jula. Barna trenger ikke å være våkne til langt på kveld, selv om haugen med gaver er på størrelse med Eiffeltårnet.