Til hovedinnhold
Slik tar du helt fri fra jobb i ferien

Slik tar du helt fri fra jobb i ferien

Mange sliter med å skru av jobb når tiden er inne for sol, bølgeskvulp og sommerferie. Det behøver ikke å være sånn!

Mann og dame sitter utendørs og nyter sommeværet

– Mitt råd er at man ikke bør kaste seg ut i ferie uten noen form for forberedelser, sier spesialist i organisasjonspsykologi Kristin Dille i Avonova.

Gjennom mange år i faget har hun veiledet ledere og andre med fulle jobbkalendere i store og små virksomheter. Likhetstrekkene er mange, ikke minst i overgangen fra jobb til ferie. På vei over i fri møter mange seg selv i døra, med en hissig to do-liste som har vokst i takt med soltimene på himmelen og glade, bekymringsløse folk på uteserveringene i byen.

– Det blir gjerne et samvittighetsnag der tankene kverner på alt man burde ha gjort. Flere av de første feriedagene brukes ofte på å komme ajour, noe jeg mener er prinsipielt feil. Du får jo ikke betalt for å jobbe i ferien. I tillegg har du ikke godt av det, sier Dille.

3 gode råd

I stedet for å havne i en kjedelig jobb/ferie-skvis, anbefaler Dille å bruke den siste tiden på jobb før ferie, til å forberede en myk overgang.

Som personalleder bør du ta initiativ til at teamet ditt forbereder seg på ferie – uten å glemme deg selv i alt.

– Det å stupe inn i ferien er sjelden en god idé. Da anbefaler jeg heller å stupe ut av den, da det skal være greit å stille uforberedt på jobb første dag etter en ferie. Som leder bør du faktisk ta eierskap til hva du kan gjøre for at din ansatte skal senke skuldrene best mulig, sier Dille.

Still forberedt

Hun mener det å alltid skulle være tilgjengelig – sent og tidlig – på kvelder, i helger og ferier, ofte er unødvendig. Ikke minst fordi det kan ende opp med å bli ris til egen bak.

– Hjernen vår trenger definitivt tid til å restituere. Da er man avhengige av å skru jobben av med jevne mellomrom, ikke minst i sommerferien. Å forberede seg på ferie er den beste investeringen her, sier Dille, som har coachet flere store norske bedrifter i dette temaet.

– Tilbakemeldingen har flere ganger vært at de har kunnet nyte og fokusere på ferie i en helt annen grad enn før, forteller hun.

Snakk sammen

Men hva om man faktisk er nødt til å prioritere litt jobb i ferien? Er man selvstendig næringsdrivende, kan det være både fristende og kanskje også nødvendig.

Et enkelt tiltak er å be kollegene dine sende melding i stedet for å ringe. Da kan du vie det oppmerksomhet når det passer. Og om du ser at det er behov for daglige check ins, vær ærlig på det overfor andre i husstanden som blir påvirket av det.

– Det å gjøre ting snakkbart går aldri av moten. Å føre en åpen og ærlig dialog med dem du omgås mest gjennom ferien, er en god grunnregel, sier Dille.

Hun har også et godt råd til hva man bør gjøre dersom jobbtanker tvinger seg inn i frontallappen.

– Ta frem notisblokka, digitalt eller analogt. Skriv ned oppgaver og sett datoer for oppfølgning, som er når du er tilbake fra ferie. Dette er en lavterskel måte lure hjernen på, som fungerer, sier Dille.

7 gode tips i ferien

Så hva om du har klart å snu hodet og er klar til å nyte ferien maks, men trenger noen gode råd til hvordan?

Her er en liste over hvordan du lager deg selv en best mulig ferie:

1. Legg en liten plan for ferien! Mange ønsker tomme kalendere, men en viss struktur sørger ofte for at man får mer ut av dagene. Da ender man ikke opp med å ligge på sofaen de 5 første dagene.

2. Finn aktiviteter som er altoppslukende og får deg i feriemodus.

3. Ta ansvar for eget humør. Dårlig humør smitter, det samme gjør fokus og godt humør.

4. Avklar ferieforventninger på tvers av generasjoner. Får du besøk av foreldre, svigerforeldre eller venner, avklar hvor lenge og hvem som gjør hva.

5. Har du barn, pass på å få nok voksentid. Barna trenger ikke å være våkne til langt på kveld, selv om det er ferie.

6. Møter du jobbkolleger i ferien? Ta et valg på om du ønsker å snakke om jobb. Husk at ferien er fri fra jobb!

7. Bestem hvor oppdatert du vil holde deg på nyheter. Det er lov å lese bekymringsløs litteratur som fanger fokus.


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Artikkelen er godkjent av
banner background
Kristin Dille
Spesialist i organisasjonspsykologi
Publisert
27. juni 2024
Sist oppdatert
1. juli 2024

Les mer