Fra 0 til 70% jobb

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
shutterstock_663456340_4

Fra 0 til 70% jobb

Selvstendig næringsdrivende falt ut av arbeidslivet på grunn av vonde skuldre. Fikk ny start og ny jobb med arbeidsrettet rehabilitering.

Skuldrene stoppet karrieren

 

Deltaker var en ressurssterk person som tidligere hadde drevet en familiebarnehage og vært i full jobb. Problemet var skuldrene, som ble stadig vondere, særlig ved administrative oppgaver.

Hun fikk etterhvert diagnosen impingement i skuldrene, det vil si innklemming av skuldernervene. Til slutt endte hun opp med å måtte avvikle driften av barnehagen og stod uten jobb.

 

 

Oppstarten på AAP: Uten jobb i fire år


Etter tre år på arbeidsavklaringspenger og fire år uten jobb, hadde deltaker et stort ønske om å komme tilbake til arbeidslivet.

Kartlegging og oppstartssamtale avdekket følgende: 
  • Muskulære plager i skuldrene. Statisk arbeid og små bevegelser med armene var mest provoserende for smertene.
  • Skade i høyre kne etter en skiulykke.
  • Hun hadde tidligere vært gjennom andre arbeidsrettede tiltak, uten at dette hadde ført til økt arbeidsevne. Jobber innen lager og logistikk hadde tvert i mot ført til en forverring av symptomene.

 

 

Tiltaksfasen: Trening med ny vri

 

Basert på anbefalingene fra den fysikalske undersøkelsen ble det satt i gang tiltak med individuelle samtaler og tett veiledet trening med veileder. Deltaker fikk også opplæring i hjemmeøvelser som skulle gjennomføres daglig.

Det som gjorde utslaget var at deltaker fikk tilpasset treningen etter skuldersmertene. Hun ble satt opp på et lavdosert skuldertreningsprogram for å styrke skuldermuskulaturen på en skånsom måte. I tillegg gjennomførte hun løpetrening i gruppe.

Dette førte til at deltaker opplevde mestring og fremgang. Både kondisjon og styrke økte gradvis og ved slutten av tiltaket kunne hun gjennomføre alle treningstimene som ARR tilbyr.

 

 

AAP førte til ny jobb

 

Parallelt med treningen ble det i veiledningen fokusert på å avdekke restarbeidsevne og hvilke interesser deltager hadde.  Gjennom samtaler kom det fram at hun trivdes godt med å jobbe tett på mennesker og at hun hadde en stor mental kapasitet. 

Veileder tok kontakt med potensielle praksisplasser og det ble avtalt et uforpliktende møte med en spesialskole. Etter dette møte ble det avklart at deltager skulle starte i 50 % stilling som miljøarbeider, parallelt med tiltaket. 

Med litt tilrettelegging viste det seg at dette var midt i blinken for deltager. Det ble gjennomført tett dialog med både NAV, saksbehandler, arbeidsplassformidler og deltager slik at overgangen fra tiltaksperiode og over i “arbeidspraksis i ordinær virksomhet” gikk så smidig som mulig. 

Fysiske tester viste en formidabel økning i både styrke og kondisjon. Funksjonen i skuldrene var også forbedret med noe økt belastningstoleranse. Etter at ARR tiltaket ble avsluttet ble arbeidsmengden ytterligere økt til 70 %.

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?