Til hovedinnhold
Sov bedre

Sov bedre

Systematisk arbeid med søvn kan øke produktiviteten og senke sykefraværet i virksomheten.

Hopp til innhold

Hvorfor bør arbeidsgiver bry seg om søvnen til medarbeiderne?

Over halvparten av norske arbeidstakere sier at søvnmønsteret deres ikke er godt nok. Og fordi søvn har mye å si for hvor godt vi fungerer på jobb, får det store konsekvenser for både virksomheten og medarbeiderne: produktiviteten går ned, og sykefraværet øker.

For lite eller for dårlig søvn kan nemlig føre til

  • nedsatt konsentrasjon

  • humørsvingninger

  • hukommelsesproblemer

  • smerter i kroppen

  • angst

Dårlig søvn skyldes mange ting. Noe kan stamme fra privatlivet, men ofte er det utfordringer på arbeidsplassen som forstyrrer søvnmønsteret. Som leder bør du derfor kartlegge om triggere i arbeidsmiljøet eller organisasjonen er med på å skape eller forverre søvnplager.

Søvntips

Søvn har en utrolig viktig effekt på helsen vår. Ifølge professor i nevrovitenskap og psykologi Matthew Walker er søvn den enkleste og mest behagelige veien til et godt liv.

I boken «Hvorfor vi sover – den nye vitenskapen om søvn og drømmer» skriver Walker at vi er nødt til å prioritere søvn. Derfor har vi lagd en oppsummering av hans viktigste søvnteknikker og tips til bedre søvn.

Nattarbeid er helt nødvendig for at samfunnet vårt skal fungere. Men studier viser at de som jobber om natten, løper større risiko for å få blant annet hjertesykdommer, diabetes, psykiske plager, overvekt og kreft. Mye av grunnen er at nattevakter ofte medfører søvnforstyrrelser.

Ifølge forskning kan mye tyde på at B-mennesker tar mindre skade av å jobbe om natten, fordi de gjerne sover bedre på dagtid enn såkalte A-mennesker.

Hviletid etter nattarbeid er ikke annerledes enn for dagarbeid – ifølge arbeidsmiljøloven er hovedregelen at arbeidstaker skal ha minst 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer.


TIPS OG DEL ARTIKKELEN
LENKE KOPIERT

Artikkelen er godkjent av
banner background
Lena Drange Nesland
Fagsjef sykefravær
Publisert
1. september 2022
Sist oppdatert
10. oktober 2023

Les mer