Yrkesrelatert kreft – et alvor vi må ta på alvor
Yrkesrelatert kreft rammer over 1100 personer i Norge hvert år, og er den vanligste årsaken til arbeidsrelatert død. I dette webinaret får du innsikt i:
Arbeidstilsynets satsing på yrkesrelatert kreft 2025–2026
Kreftforeningens råd for forebygging
Hvordan bedriftshelsetjenesten kan redusere risiko på arbeidsplassen
Kurskalender
Webinaret gjennomføres digitalt i samarbeid med Arbeidstilsynet og Kreftforeningen og er på 75 minutter.
Velg kundetype
Velg kundetype for å se riktig prisLaster kurskalender
Program for fagwebinaret:
08:45 – Velkommen v/Avonova
08:50 – Hvorfor er det viktig å forebygge kreft forårsaket av arbeidsmiljøet? v/Kreftforeningen «Langvarig eksponering for enkelte kjemikalier, stoffer, støv, stråling og røyk kan skade kroppens celler og øke risikoen for kreft. I yrker og bransjer med forhøyet kreftrisiko har arbeidsgiver et særlig ansvar for å sikre trygge arbeidsforhold. Arbeidstakere i disse miljøene bør være bevisste på helserisikoene og ta nødvendige forholdsregler for å beskytte seg selv.»
09:00 – Kreftforebygging i arbeidslivet: Arbeidstilsynets prioriteringer og forventninger til BHT og arbeidsgivere v/ Arbeidstilsynet «Arbeidstilsynet forteller om deres satsing på forebygging av arbeidsrelatert kreft. I 2025 og 2026 vil tilsynet ha et særskilt fokus på forebygging av eksponering for kvarts og asbest, og vil derfor fortelle mer om hva de gjør på dette området.»
09:20 – Hvordan bedriftshelsetjeneste gjør en forskjell: Forebygging av arbeidsrelatert kreft gjennom konkrete tiltak – med ett praktisk eksempel fra en kundebedrift v/Avonova «Bedriftshelsetjenesten spiller en viktig rolle i arbeidet med å forebygge arbeidsrelatert kreft. Gjennom målrettede tiltak og tett samarbeid med virksomheter kan eksponering for helseskadelige stoffer reduseres betydelig. Et praktisk eksempel fra en kundecase – med tiltak rettet mot eksponering for kvartsstøv – illustrerer hvordan BHT kan bidra til å redusere risiko.»
09:40 – Hvordan er det å vende tilbake til arbeidslivet etter kreft? v/Kreftforeningen «Mange opplever både fysiske og emosjonelle belastninger i møte med sykdom, noe som kan påvirke energinivå, konsentrasjon og evnen til å arbeide. Samtidig vet vi at det å være i arbeid kan ha en helsefremmende effekt for mange, og bidra positivt i rehabiliteringsprosessen.»
09:50 – Panelsamtale: Hvordan kan vi jobbe sammen for å bidra til redusere antallet som får arbeidsrelatert kreft? V/Avonova, Arbeidstilsynet og Kreftforeningen