Atsjoo! Forurenses dine ansatte på jobb?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Atsjoo! Forurenses dine ansatte på jobb?

Renholdere er den yrkesgruppen med høyest forekomst av tetthet og piping i brystet. Sammenlignet med andre bransjer har renholdere økt risiko for å utvikle astma, allergier og arbeidsrelaterte hudplager. Hvordan oppstår disse plagene og hva kan du som leder gjøre for å redusere dem?

«Vått arbeid» tørker ut huden

Vann kan faktisk skade huden betraktelig. For å gjøre rent må vi være i kontakt med vann, og ofte må renholdere utføre det som defineres som «vått arbeid», at hendene er fuktige i minst to timer hver dag. Man kan også få våte hender av langvarig hanskebruk. Dette er ikke huden vår særlig glad i, og resultatet er tørr hud og eksem.

Kjemikalier plager hud og lunger

Å jobbe med rengjøringsmidler hver dag hele året innebærer en helserisiko. De fleste rengjøringsmidler består av kjemikalier og kan inneholde alt fra syrer til alkalier, desinfeksjonsmidler og løsemidler. Disse kan igjen reagere med andre rengjøringskjemikalier, eller kjemikalier i omgivelsene, og danne giftige gasser. Å jobbe med kjemikalier kan irritere hud, øyne, slimhinner og luftveier og kan i verste fall gi etseskader og varige løsemiddelskader.

Spray kan føre til KOLS

De siste årene har det vært økt fokus på sprayflaska og helserisikoen den innebærer. Det skumle med den er at sprayfunksjonen gjør at kjemikaliene slippes ut i små dråper som kan bli hengende igjen i lufta i mange minutter. Disse er det svært lett å puste inn og de minste kjemikaliedråpene kan havne lengst ned i lungene og luftveiene. Dette er en stor helsetrussel som kan føre til luftveisplager og KOLS og det er enighet om at sprayflasker bør unngås.

photo-1529386317747-0a2a51add902
photo-1508759073847-9ca702cec7d2_2

Er det noe du lurer på når det gjelder HMS og arbeidsmiljø?

Har du utfordringer du ikke vet hvordan du skal løse? Eller er det noe du gjerne skulle hatt svar på når det gjelder HMS? Ta kontakt med oss, vi hjelper deg gjerne.

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?