Hæ? Unngå hørselsskader!

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
istock-173753105_4

Hæ? Unngå hørselsskader!

Elektrikere er en av yrkesgruppene med høyest risiko for hørselskader. Hvordan oppstår disse skadene og hva kan du som leder gjøre for å motvirke dem?

Hva sa du?

 

Hvorfor får elektrikere hørselskader? De fleste skjønner umiddelbart at man må ha på seg verneutstyr på veldig støyete byggeplasser. Men hva om det bare bråker bittelitt?

Å oppholde seg LENGE i et miljø med LITT støy kan faktisk også være skadelig for hørselen. For ørene våre handler det om den samlede støybelastningen. Jo høyere støybelastning, jo kortere tid kan du oppholde deg i arbeidsmiljøet før ørene skades.

 

Ørene gir opp

 

Et litt skummelt fenomen er TSS – Temporært terskel skift. Kanskje har du lagt merke til at du venner deg til bråket på et prosjekt med en del støy? Det føles ikke så høyt lenger. Høreterskelen din har forandret seg. Når du da kommer til pauserommet, hører du litt dårligere enn vanlig.

Det som skjer er at øret faktisk skades og at hørselen senkes, men at øret klarer å reparere skaden i timene etterpå. Problemet er at hvis man blir utsatt for moderat støy for lenge eller for ofte, vil ikke ørene klare å reparere skadene og du får permanent hørseltap. Dette er noe som kan utvikle seg over flere år uten at du tenker over det, derfor er det så viktig å være oppmerksom på det.

 

Støy stresser kroppen

 

Bråk påvirker ikke bare ørene, du får også stressreaksjoner ellers i kroppen, selv etter at lydnivået har senket seg. Dette kan påvirke hjerte og karsystemet og blant annet gi deg høyt blodtrykk, søvnproblemer, muskelspenninger og fordøyelsesproblemer. Støy kan også distrahere og stresse deg på jobb, så du lettere gjør feil du ellers ville unngått. Dette kan potensielt skape veldig farlige situasjoner

 

Hva kan du gjøre?

 

Det aller viktigste du kan gjøre er å forebygge.

En skadet hørsel kommer ikke tilbake, derfor må du forhindre at det skjer.

 

Mål støynivået

 

Skaff deg oversikt over den totale støybelastningen de ansatte blir utsatt for per arbeidsdag og også om dere overstiger den maksimale støygrensen per dag.

Hvis det er grunn til å tro at støynivå – og belastning overstiger de anbefalte verdien er du pliktig til å få foretatt støymålinger. Dette er en arbeidsoppgave som skal gjøres av personell med nødvendig kompetanse og utstyr, som bedriftshelsetjenesten eller en yrkeshygieniker.

 

Visste du at du kan måle individuell støy?

 

Det er mulig å måle støy i hele arbeidslokalet, men det finnes også apparater, såkalte støydosimetere, som kan måle hvor mye støy hver enkeltperson blir utsatt for. Støydosimeteret har en liten mikrofon som plasseres nær øret ditt en hel arbeidsdag, noe som gjør at du får et bilde av total støybelastning den dagen. Det er best å bruke støydosimeteret over tre dager for å få et mest mulig riktig bilde.

 

Ikke bruk for effektive hørselsvern!

 

Hørselsvern er et viktig og nødvendig hjelpemiddel for å berge hørselen i støyende arbeidsmiljøer. Men for mye demping kan faktisk være en risiko.

  • Du går glipp av viktige lyder. Med hørselsvern som «overdemper» kan du gå glipp av viktige lyder som varselrop og lignende.
  • Det er lett å slurve med bruken. Noen ganger trenger man å høre litt lyd og da er det lett å ta av seg hørselsvernet om man ikke hører noe gjennom dem. Men selv kort tid uten effektivt vern vil skade ørene.

 

Hørselskontroll

 

Er det mye støy på arbeidsplassen din har du plikt til å sørge for at alle ansatte gjennomfører hørselkontroll hos bedriftshelsetjenesten eller annet medisinsk personale.

Dette gjelder for arbeidsmiljø som har gjennomsnittlig støybelastning på mer enn 80dB eller om maksimalt lydtrykknivå overstiger 130dB.

 

 

Redd for hørselsskader? Prat med oss om forebygging av dårlig hørsel.

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?