Tips til å stresse ned i juleferien

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Tips til å stresse ned i juleferien

I julen snakker vi mye om å må la roen senke seg og ta tid til å slappe av. Dette er enklere sagt enn gjort i mange tilfeller, spesielt når vi står i en pandemi som nok en gang har gjort at vi må forholde oss til nye restriksjoner.

Person som slapper av i ferienDet har vært et vanskelig år for mange av oss. Pandemien har gjort at det har vært utfordrende både på jobb og på privaten, og når vi nå igjen får restriksjoner før juletider er det ekstra viktig at vi anerkjenner hvilken påkjenning dette er og det ekstra stresset som kommer med dette.

En pause fra jobb hjelper oss med å komme tilbake med ny energi og motivasjon til å yte i jobben. Derfor er det viktig at virksomheten også passer på at medarbeiderne har den støtten de trenger for å ta seg ordentlig fri i ferien.  

Vi har tatt en prat med vår organisasjonspsykolog Kristin Dille, som gir fem gode tips til hvordan du kan legge vekk jobb og press, slik at du får koblet av i ferien.

Fem råd til hvordan du kan koble av fra jobb i juleferien:

Planlegg for ferien allerede nå – Begynn å jobbe mot å avslutte oppgavene du kan nå. Når ferien da kommer så henger det ikke uferdige oppgaver over deg. Dette er ikke alltid mulig, men det kan være fint å ta en samtale med lederen din. Diskuter med leder hva som skal prioriteres før ferien, og hva som kan trygt vente til du er tilbake. På denne måten er både du og leder klar over hva som er prioritert.

Forventningsavklaring med teamet og deg selv – Ulike forventninger kan skape stress, så før du går ut i ferie er det fint å sette deg ned med teamet ditt for å ha en forventningsavklaring. Gjør det klart hvor tilgjengelig du er i ferien, og om det er noe du må delegere bort mens du har fri.

Det er også viktig å ta en forventningsavklaring med deg selv på hva du ønsker å få ut av ferien. Er det viktig å bake alle sortene med julekaker, eller er det viktigere med en skitur med familien? En viktig del av avkoblingen er å legge bort presset om å leve opp til en forventning om hvordan ferien skal være.

Rydd vekk hjemmekontoret og mobil – Rydd vekk eller legg en juleduk over hjemmekontoret. Å ha kontoret i sidesynet under ferien kan være en påminner på jobb, e-post og arbeidsoppgaver som kanskje stresser deg. Skru også av notifikasjoner på mobilen. Notifikasjoner fra e-post og teams meldinger når du prøver å legge vekk jobben er distraherende.

Kanskje det også kan være en god ide å legge bort mobilen helt i noen timer? En god måte til å være fult til stede i nuet er å unngå å sjekke nyheter eller være på sosiale medier. Dette hjelper deg å legge vekk alt støyet som kan komme med å være konstant tilgjengelig og dedikere tiden til dem du fysisk er sammen med.

Sett av tid til aktiviteter som hjelper deg med å koble av – Det er fort gjort å tenke at å slappe av i ferien er å plassere seg godt i sofaen og zappe gjennom juleprogrammene på TV. Noe det absolutt kan være. Men det er viktig å bruke tiden på aktiviteter som gir energi og hjelper oss med å koble av. Planlegg aktiviteter i ferien, som en tur i marka med kakao med venner eller familie eller en julekveld med pepperkake pynting.

Uansett hva det er så er det viktig å planlegge aktiviteter som du kan glede deg til og som får tankene bort fra hverdagen. Spesielt etter en periode hvor du kanskje har mistet følelsen av å glede deg til ting etter mye nedstigninger og restriksjoner.

Skriv ned og legg bort bekymringene – Noen ganger kan det poppe opp bekymringer eller ting som du glemte å før gjøre ferien på jobb. Ett godt tips er da å finne frem notatboken og skrive det ned. Å få det som henger over deg ned på papir og ut av hodet kan hjelpe lette bekymringer eller stress. En bonus er at du kan være sikker på at du ikke glemmer det når det er på tide å ta det frem igjen.

 

Vi håper at disse tipsene kan hjelpe deg få en avslappende ferie hvor du kan hente deg inn og restituere. Jobbstress er selvsagt ikke det eneste stresset som kommer i juletiden for mange. Det er viktig å anerkjenne at også dette året blir ekstra spesielt med kanskje fler bekymringer enn normalt.

Avonova Census er vår ekspertavdeling på arbeidsmiljø og organisasjonsutvikling. Vi leverer tjenester innen psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø i hele landet som du kan lese om her!

 

Vil du motta nyhetsbrev med nyttige tips til deg som leder?